ICT sektor spada u grupu manje pogođenih pandemija krizom. Većina kompanija nije usko specijalizovana prema industriji, pa su otuda i manji rizici. Uz to IT firme radi na drugim tržištima, manje pogodjenim ekonomskom krizom. Već na početku godine imamo izazov završetka rekonstrukcije softverskih sistema u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji u prometu roba i usluga.
Riječ je o kompleksnom projektu, za koji već sada 
vidimo da ide u dobrom pravcu.

Ove godine planiramo inteziviranje aktivnosti promocije benefita digitalne transformacije. Fokusiraćemo se na građenja spoznaje da je IT dominantno investicija, a ne nepovratano ulaganje (trošak). Bilo bi interesantno napraviti studiju slučaja koja bi pokazala – koliko danas košta biznis bez IT tehnologija?  Vjerujem da bi to bila sjajna ilustracija i možda najbolje motivišući faktor odluka za IT investiranje!  Nastojaćemo da tokom procesa promocije ukažemo i na neophodnost sinergetskog djelovanja sa nizom komplementarnih struka, koje u sadejstvu sa IT tehnolozima isporučuju rješenja za biznis i ostale društvene izazove.  Ovo je strateški važan segmenat digitalne i svake druge  transformacije.

Podrška klasterskog poslovnog udruživanja može biti značajan podsticaji u dijelu motivisanja privrednih subjekata za udruživanje, može biti vrlo djelotvoran i na kratkoročnom planu. Posebno važno, s obzirom na našu strukturu dominantno mikro-firmi, čak 94%, sa prosjekom oko tri zaposlena u IT firmama. 

Dakle, strategija razvoja IT je više od strategije razvoja našeg sektora. To je i strateški bitna pretpostavka za razvoj digitalne ekonomije i brojnih segmenata našeg društva. IT proizvodi i usluge su dio svih ostalih proizvoda i usluga. Našim kolegama privrednicima želimo da poručimo da imamo potencijala da, kroz proces digitalne transformacije, zajedno podignemo njihovu konkurentnost.
….
Kompletan intervju, Glasnik, PKCG

glasnik_jan_2021_www(1).pdf

Tags: